Reklama

Krem marchewkowy

Składniki

  • 3 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 800 g marchewki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 60 g niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
  • 60 ml ciemnego octu balsamicznego
  • 125 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • grubo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Cebule obierz, grubo posiekaj. Marchew obierz, pokrój w kawałeczki. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchew. Smaż razem 2-3 minuty. Oprósz solą i drobno zmielonym pieprzem. Zalej bulionem. Poczekaj, aż zawrze, zmniejsz płomień, gotuj 15-18 minut.

Dżem podgrzej i przetrzyj przez gęste sitko. Wymieszaj z octem balsamicznym. Plasterki boczku wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Zdejmij, odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Warzywa zmiksuj razem z wywarem. Zupę wymieszaj ze 100 g śmietany i ponownie przypraw do smaku.

Reklama

Szczypiorek drobno posiekaj, poprósz grubo zmielonym pieprzem. Zupę rozlej do misek. Każdą porcję polej dżemem z octem balsamicznym i pozostałą śmietaną. Przemieszaj wykałaczką, tworząc esy-floresy. Włóż plasterki boczku i posyp szczypiorkiem zmieszanym z pieprzem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy