Reklama

Reklama

Krem korzenny z pieczonych papryk i pomidorów na imbirze

Gęsty, rozgrzewający krem z pieczonych warzyw to idealny posiłek na chłodne dni.

Składniki

  • 4 pomidory
  • 3 papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego imbiru
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 goździki
  • łyżka miodu
  • łyżeczka tabasco
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • litr bulionu warzywnego
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Reklama

Pomidory i paprykę smarujemy oliwą, delikatnie solimy i pieczemy w 230°C przez 15 min. W tym czasie w garnku smażymy na maśle pokrojoną w półplasterki szalotkę i czosnek na złoto brązowy kolor. Do usmażonej cebuli dodajemy imbir, cynamon, goździk, paprykę słodką, tabasco i upieczone pomidory z paprykami. Całość dusimy ok. 5 min. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min do całkowitego rozpadnięcia. Następnie całość blendujemy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, miodem. Do gotowej porcji zupy dajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat: zupa krem | krem z warzyw

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje