Reklama

Reklama

Krem dyniowy z kozim serem

Przepisy na dania z dynią zwiastują nadejście jesieni. Polecamy przepis na rozgrzewający dyniowy krem z kozim serem.

Składniki

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 1 l wywaru z warzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 10 dag koziego sera
  • sól i biały pieprz
  • gałązka świeżego tymianku (same listki)
  • pestki dyni do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Dynię podziel na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój na grube plastry, bez obierania ze skóry. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. 

2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 35 minut. Po tym czasie wyjmij je i ostudź. Gdy dynia będzie letnia, łyżką oddziel miąższ od skórki. 

3. W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, a następnie zmiażdżony czosnek. Całość podsmaż. Wrzuć listki tymianku i upieczoną dynię. Wlej wywar z warzyw i gotuj około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie całość zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. 

4. Zupa będzie efektownie wyglądała, gdy podasz ją w wydrążonej dyni. Przed jedzeniem posyp ją pestkami dyni, pokruszonym kozim serem i tymiankiem.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje