Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krem czosnkowy z grzankami

Do zrobienia grzanek świetnie nadaje się suchy chleb. Pokrój go w kostkę. Włóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmaż, często mieszając, na złoty kolor. W wersji beztłuszczowej: ułóż na blasze i podpiecz (ok. 5 minut) w 200°C (piekarnik ustawiony na termoobieg).

Składniki

  • 3 główki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 700 ml bulionu
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Z główek czosnku odetnij górę - tak aby pokazały się ząbki. Główki ułóż na małych arkuszach folii aluminiowej. Skrop oliwą i posyp solą. Zawiń szczelnie w folię. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45 minut. Odwiń z folii. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki. 

2. Obierz cebulę i pokrój ją w pióra. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej w garnku masło. Włóż cebulę. Posyp ją tymiankiem i lekko podsmaż. 

3. Dołóż upieczony czosnek oraz ziemniaki. Zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10-12 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 

4. Zupę przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zblenduj ją. Wmieszaj śmietankę i zagotuj. Krem podawaj np. z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje