Reklama

Krem czekoladowo-orzechowy

Składniki

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 250 g orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 30 g oleju kokosowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni lub w piekarniku (w 180 st. C przez 5 minut). Następnie zawiń orzechy w papierowy ręcznik i energicznie potrzyj, aby odpadły skórki. Możesz też użyć orzechów łuskanych.

Zmiksuj dokładnie orzechy na bezgrudkową masę. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jeszcze ciepłą wlej do masy orzechowej. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie zmiksuj do otrzymania gładkiego kremu.

Przełóż go do dwóch słoików i odstaw. Jeśli zależy ci, aby szybko stężał, wstaw krem do lodówki - w krótkim czasie stwardnieje. Pamiętaj, by wyjąć go z niej na godzinę przed spożyciem.

Reklama

Z tej ilości składników wyjdzie ok. 500 ml kremu.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy