Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krajanka cytrynowa w polewie czekoladowej

Składniki na 30 porcji

  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 4 jajka
  • sól
  • 325 g mąki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek mleka
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 25 g płatków migdałowych
  • 375 g gorzkiej czekolady
  • tłuszcz do blachy

1. Masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Dodaj skórkę cytrynową. Kolejno wbijaj jajka. Dolej sok z cytryny i mleko. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do ucieranej masy.

Reklama

2. Blachę o wym. 39x32 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15
-20 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

3. Płatki migdałowe zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Czekoladę połam na kawałeczki i stop w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia.

4. Placek cytrynowy oblej polewą z czekolady. Zrób widelcem ozdobne ukośne paski. Posyp zrumienionymi płatkami migdałowymi. Gdy polewa zastygnie, pokrój ciasto na porcje.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje