Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotlety z ryby

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • 70 dag filetów rybnych
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • świeży koperek do dekoracji
  • olej do smażenia
  • 4 jajka
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Trzy jajka włóż do rondelka, zalej je wodą, aby całe były zanurzone w wodzie i ugotuj na twardo ze szczyptą soli. Zaraz po ugotowaniu jajka przełóż do naczynia z bardzo zimną wodą. Gdy ostygną, pokrój je w drobną kostkę.

Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj, po czym przesmaż na łyżce oleju. Jeśli przygotowujesz danie z filetów mrożonych, rozmroź je odpowiednio wcześniej. Filety rybne umyj, osusz i koniecznie sprawdź, czy nie ma w nich ości. Następnie zmiel je w maszynce do mielenia mięsa.

Do miski przełóż zmieloną rybę, dodaj surowe jajko, przesmażoną cebulę, dosyp 2 łyżki bułki tartej, przyprawę do ryb, pokrojone w kostkę jajka, sól oraz mielony pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je starannie w pozostałej bułce tartej.

Na patelnię wylej olej, a gdy będzie już dobrze rozgrzany, włóż kotleciki rybne. Smaż je z obu stron na rumiano.

Podawaj je, gdy są jeszcze gorące - prosto z patelni, z ziemniakami, gotowaną marchewką lub surówką z kapusty kiszonej, tartego jabłka i marchewki. Możesz je również delikatnie skropić sokiem z cytryny. Już na talerzu kotlety udekoruj całymi gałązkami świeżego koperku.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje