Reklama

Reklama

Kotlety warzywne z soczewicą

Chrupiące i rumiane, o zaskakującym smaku. Mogą być serwowane jako samodzielne danie albo pomysłowy dodatek do mięsa.

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 4 duże marchewki
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • suszony majeranek
  • mielona kurkuma
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Marchewki obierz i przekrój na pół. Ugotuj je al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania dołóż różyczki brokułu. Warzywa osącz i drobno posiekaj. Soczewicę opłucz i gotuj 8 minut. Osącz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. 

2. Natkę pietruszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie warzywa z jajkiem, natką, bułką tartą i mąką. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, kurkumą i papryką. Z masy dłońmi formuj kotlety. Kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron do zarumienienia.

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje