Reklama

Kotlety w warzywno-owocowym sosie

Zamiast jabłek użyjmy gruszek.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe z kostką
  • 400 g marchwi
  • 800 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 2-4 gałązki świeżej szałwii
  • kalarepa
  • jabłko
  • por
  • 15 g masła
  • łyżeczka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 150 ml cydru

1. Marchew i kalarepę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę niezbyt drobno siekamy. Por myjemy i kroimy w plastry. Warzywa, bez pora i cebuli, gotujemy w osolonej wodzie 8-10 minut, odcedzamy.

2. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.

3. Mięso płuczemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, delikatnie rozbijamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem i solą.

4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i owoce kroimy w cząstki. Listki szałwii odrywamy od łodyżek i razem z jabłkiem, porem i cebulą krótko podsmażamy na maśle, dodajemy 150 ml cydru, dusimy. Dodajemy pozostałe warzywa, chwilę gotujemy. Zaprawiamy mąką i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim mięso i podajemy z ziemniakami.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy