Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotlety soczewicy z sosem i ogórkiem

Czasem aż się prosi na obiad o coś lekkiego, nie za drogiego, a pysznego. Oto idealne rozwiązanie.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 15 dag czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 dużego ogórka
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4-6 łodyg kolendry
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, czerwony pieprz, imbir

Przygotowanie:

1. Soczewicę dobrze opłukać, zalać wrzątkiem, gotować (bez namaczania) 30 minut, na 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Odcedzić, posolić, ostudzić.

2. Ogórek pokroić w plasterki. Zalać octem, doprawić solą. 

3. Jogurt wymieszać z posiekaną kolendrą, skórką z cytryny, solą i pieprzem. 

4. Soczewicę wymieszać z żółtkiem, doprawić solą, pieprzem i imbirem, uformować cztery kotlety, panierować w mące. Usmażyć na oleju na rumiano. Podawać z sosem i ogórkiem.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | Kotlety z soczewicy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje