Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym

Świetna propozycja nie tylko dla wegetarian. Te kotlety możesz podawać z różnymi dodatkami. Zobacz, jak je zrobić.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Brokuły podzielić na małe różyczki i blanszować we wrzącej wodzie przez trzy minuty. Przelać zimną wodą, przełożyć na sitko. Ryż opłukać, zalać 2 i 1/2 szklanki wrzątku, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Fasolę dokładnie osączyć. 

2. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Dodać pomidory i bulion, zagotować. Przykryć, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 15 minut. Pod koniec dodać brokuły i fasolę.

3. Ryż przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Uformować 12 pulpetów, spłaszczyć je jak na hamburgery. Zrumienić na oleju z każdej strony. Podawać polane sosem z warzywami.

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | kotlety

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje