Reklama

Kotlety ryżowe

Wegetariańskie kotleciki mogą być równie pyszne jak mięsne. Wypróbuj przepis na szybkie kotlety ryżowe.

Składniki

  • 100 g suchego ryżu
  • 4-5 cebul dymek ze szczypiorkiem
  • 10 cm białej części pora
  • pietruszka
  • ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy ryż. Cebule i czosnek obieramy, myjemy, osuszamy, po czym siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Szczypior, por oraz natkę pietruszki myjemy i drobno kroimy. Korzeń pietruszki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy wszystko do cebuli i dusimy do miękkości. 

2. Ryż przekładamy do miski i widelcem rozgniatamy grudki. Dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy, wbijamy jajka oraz mąkę i mieszamy. Z masy formujemy nieduże kotlety (możemy je panierować w bułce tartej). 

Reklama

3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy