Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotlety rybne

Składniki

  • 400 g filetów z mintaja (lub innej białej ryby)
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • ½ szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Bułkę kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na 10-15 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Rybę oczyść z ewentualnych ości. Zmiel razem z odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerką w maszynce na dużych oczkach. Dodaj cebulę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj niewielkie kotleciki.

Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajko, rozmąć widelcem. Do trzeciego wsyp bułkę tartą. Kotleciki panieruj w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Potem smaż z obu stron na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Rada: Pyszne i zdrowe kotleciki możesz przygotować z ryby ugotowanej na parze. 500 g ugotowanej ryby rozdrobnij widelcem na malutkie kawałki. Dodaj 3 małe ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej oraz 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj, dopraw do solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki. Obsmaż na rumiano na oleju.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje