Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotlety rybne

Do charakterystycznych potraw regionu kaszubskiego należą dania rybne, prażnica, czyli jajecznica oraz ciasta – kuch na młodzach czy baba wielkanocna.

Składniki

  • 250 g filetu z dorsza
  • 300 g surowego boczku
  • jajko
  • czerstwa kajzerka
  • mleko
  • bułka tarta
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • łyżeczka koperku
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji
  • 2 łyżki smalcu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

1. Kajzerkę wymocz w mleku, a gdy już zmięknie, odsącz.

Reklama

2. Pokrój filet z dorsza i surowy boczek na mniejsze kawałki. Dorsza i boczek zmiel w maszynce do mięsa. To samo zrób z kajzerką.

3. Do masy dodaj całe jajko oraz tymianek, koper i pietruszkę.

4. Wyrób rękami zwartą masę, uformuj małe kotlety i obtocz w bułce tartej.

5. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim kotlety na złoty kolor.

6. Następnie przełóż je do rondelka z roztopioną łyżką masła i podduś 3 minuty.

7. Kotlety rybne podawaj udekorowane pietruszką z purée ziemniaczanym lub kaszą.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje