Reklama

Kotlety pod ziołową pierzynką

Składniki na cztery porcje

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 brokuły
  • 1 cebula
  • 2 szklanki warzywnego bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
  • sól, pieprz
  • świeże oregano do dekoracji

1. Parmezan wymieszać z bułką tartą, bazylią i oregano, dodać po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Rozpuścić masło, wymieszać z panierką.

2. Filety umyć, rozbić tłuczkiem, obsmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, zdjąć z patelni.

3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu po kotletach, wlać bulion i śmietanę, zagotować, doprawić. Zagęścić mąką.

4. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć kotlety. Na każdym rozsmarować równomiernie masę z bułki tartej i ziół. Piec 20 min w temp. 180°C.

Reklama

5. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie 5 minut, odcedzić. Podawać z kotletami, posypane listkami oregano.

Zobacz również:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy