Reklama

Kotlety po kijowsku zwane de volaille

Panierowane w bułce tartej roladki z kurczaka, faszerowane masłem, a doprawione solą, pieprzem oraz natką pietruszki.

Składniki

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka (najlepiej z kostką)
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Składniki do podania

  • ziemniaki z wody
  • koperek
  • glazurowana marchewka z pomarańczą

Przygotowanie:

Filet przekroić na pół, delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki. Zamrożone masło pokroić na słupki i ułożyć na każdym kawałku mięsa (po dwa słupki). Ciasno zwinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Obtoczyć w mące (nadmiar strzepać), zanurzyć w rozbełtanym jajku i obsypać bułką tartą.

Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych.

Podawać z ziemniakami z wody i glazurowaną marchewką z pomarańczą.

Reklama

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Nowalijki: Czy warto je jeść?

Gulasz wieprzowy z knedlikami


Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy