Reklama

Reklama

Kotlet dla jarosza

Przygotuj niespodziankę domownikom: pyszne i sycące kotlety bez odrobiny mięsa.

Kotlety z jajek i cebuli

Składniki na 8 sztuk: 8 jajek, cebula, 8 łyżek tartej bułki, łyżka masła, 3 łyżki drobno posiekanej zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku, koperku), olej do smażenia, czerwona papryka konserwowa, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

1. Jedno jajko odłóż, pozostałe 7 jajek gotuj na twardo. Ostudź je w zimnej wodzie, a gdy zupełnie wystygną, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.

2. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle. Do posiekanych jajek dodaj podsmażoną cebulę, posiekaną zieleninę oraz kilka łyżek tartej bułki. Do masy wbij surowe jajko i wszystko starannie wymieszaj drewnianą łyżką lub dłonią. Dopraw jeszcze do smaku szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, solą oraz mielonym czarnym pieprzem.

3. Z masy jajecznej wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz je w tartej bułce. Następnie smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.

4. Do kotlecików możesz podać sałatkę ziemniaczaną. Kilka ziemniaków ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój je w sporą kostkę, dodaj do nich pęczek posiekanego szczypiorku i koperku, zalej sosem przygotowanym z łyżki śmietany i łyżki majonezu oraz dodatkiem soli i pieprzu. Kotleciki podawaj udekorowane paskami papryki konserwowej, z sałatką ziemniaczaną, świeżymi pomidorami z cebulą i sałatą.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 340 kalorii

Kotlety ryżowe w pomidorach

Składniki na 4 porcje: 25 dag pełnoziarnistego ryżu, 3 jajka, pęczek dymki ze szczypiorem, warzywna kostka rosołowa, łyżeczka oregano, 15 dag żółtego sera, ostra papryczka, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki masła, puszka pomidorów krojonych w kostkę (20 dag) w zalewie, ząbek czosnku, olej do smażenia, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę dymkę posiekaj, szczypior pokrój dość grubo. Rozgrzej dwie łyżki masła i zeszklij na nich połowę cebuli.

2. Ryż wsyp do rondelka i opłucz go zimną wodą. Odcedź i wsyp go na patelnię do dymki. Chwilę smaż.

3. Kostkę rosołową rozpuść w szklance wrzątku, wymieszaj. Tak przygotowanym wywarem zalej ryż i duś pod przykryciem, aż będzie miękki.

4. Ostudzony ugotowany ryż wsyp do miski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, papryczkę pokrój drobniutko, usuwając pestki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do ryżu wbij jajka, dodaj 3/4 startego sera, papryczkę, połowę czosnku, oregano, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

5. Na pozostałym maśle zeszklij drugą połowę cebuli i czosnku, dodaj pomidory z puszki i duś ok. 10 minut. Po tym czasie pomidory dopraw solą i pieprzem, dodaj szczypior. Z masy ryżowej formuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju. Gotowe pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nich kotleciki, posyp pozostałym serem i zapiekaj chwilę do zrumienienia sera w mocno nagrzanym piekarniku.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 380 kalorii

Smażony ser z sosem

Składniki na 4 porcje: 30 dag pieczarek, mała czerwona papryka, mała zielona papryka, cebula, 1/2 szklanki śmietany 18 proc., 2 listki laurowe, po 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, 30 dag sera salami lub gouda, 10 łyżek bułki tartej, jajko, sól, pieprz, 2 łyżki grubo pokrojonej natki, łyżka mąki, olej

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki opłucz i wytrzyj szybko papierem, by nie nasiąkły wodą. Pokrój je w plasterki. Do rondla wlej łyżkę oleju, poczekaj, aż się podgrzeje, wrzuć pokrojoną cebulę i pieczarki, wymieszaj. Smaż na małym ogniu, aż woda z pieczarek trochę odparuje, następnie duś chwilę pod przykryciem. Dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie.

2. Papryki pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek. Posyp solą i pieprzem, duś wszystko pod przykryciem ok. 10 minut. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, wlej do sosu, zamieszaj. Poczekaj, aż się zagotuje i zgęstnieje. Następnie zdejmij go z ognia i trzymaj w ciepłym miejscu pod przykryciem.

3. Ser pokrój w plastry. Jajko wbij na talerz, wymieszaj je widelcem, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą i natkę, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Plastry sera obtaczaj najpierw w jajku, potem w bułce tartej z natką. Smaż po kilka minut z każdej strony. Podawaj od razu z sosem pieczarkowym.

Przygotowanie: 20 minut

Porcja: 320 kalorii

Kotleciki gryczane

Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy gryczanej, 30 dag tłustego twarogu, 2 jajka, 10 dag sera pleśniowego typu rokpol, pęczek natki, 4-6 łyżek płatków owsianych lub sezamu, mały por, olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kaszę gotuj 20 min w litrze osolonej wody, a po upływie tego czasu odcedź na sicie. Możesz ją też zalać dwiema szklankami osolonego wrzątku, 2-4 min gotować, a następnie zdjąć garnek z gazu, razem z pokrywką owinąć go wełnianym kocem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Kasza będzie wtedy sypka.

2. Por pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju. Dodaj do ugotowanej kaszy, wymieszaj. Ser pleśniowy pokrój w bardzo drobną kostkę. Ser biały rozkrusz widelcem na drobne grudki. Obydwa rodzaje sera dodaj do kaszy. Wsyp pieprz, sól, wbij jajko. Dodaj posiekaną natkę i wszystko dokładnie wymieszaj widelcem lub dłonią.

3. Płatki owsiane lub sezam zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie odlej wodę, dodaj do kaszy i serów, dokładnie wymieszaj składniki. Z masy formuj zgrabne kotlety, możesz je panierować w jajku i bułce tartej, ale smaczne są także smażone bez panierki. Kładź je na gorący olej, smaż z obu stron. Podawaj je gorące z ziemniakami, dodatkiem świeżej sałaty, pomidorów i cebulki oraz dipem jogurtowym (jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem).

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 325 kalorii

Świat i Ludzie 7/2011

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje