Reklama

Reklama

Kotlet de volaille

Klasyczny przepis na kotleta z kurczaka.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaków
  • 4 łyżki masła
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 10 g tartej bułki
  • klarowane masło lub olej do smażenia
  • sól

Składniki na nadzienie szpinakowe

  • 200 g szpinaku
  • łyżka śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • jajko ugotowane na twardo
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Reklama

Piersi umyć, osuszyć. Przekroić na cztery kotlety. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa.

Wzdłuż każdego kotleta zrobić nacięcie, do którego włożyć po łyżce masła.

Mocno zacisnąć brzegi, posolić.

Panierować po kolei: w mące, roztrzepanych jajkach, tartej bułce.

Smażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Dodatkowo dosmażyć na małym ogniu przez 2 minuty.

Podając na talerze, na każdym kotlecie położyć krążek masła i plasterek cytryny.

Jak zrobić farsz ze szpinaku?

Na patelni udusić szpinak, doprawić gałką muszkatołową, rozgniecionym czosnkiem solą. Dodać śmietankę, całość odparować i wymieszać z posiekana jajkiem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje