Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem i kolendrą

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry w ziarnach i kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • sól
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego
  • olej

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki obierz i ugotuj (możesz też użyć ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia). Utrzyj w moździerzu pieprz razem z kminem, kolendrą, płatkami chili i obranym czosnkiem.

Do roztartych przypraw dodaj imbir, kurkumę, łyżkę świeżej kolendry i dużą szczyptę soli. Ugotowane ziemniaki odcedź i dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Do jeszcze ciepłych dodaj przyprawy z moździerza, wymieszaj.

Wsyp do ziemniaków mąkę ziemniaczaną oraz dodaj 2 łyżki soku z cytryny i 1 jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozmroź groszek i gotuj go przez ok. 3 minuty. Odcedź i dodaj do masy ziemniaczanej. Ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Uformuj nieduże kotleciki i smaż je z obu stron, aż zrobią się złotobrązowe. Podawaj je skropione odrobiną soku z cytryny, z jogurtem naturalnym z dodatkiem kolendry. Smakują doskonale zarówno ciepłe, jak i zimne.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje