Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotleciki z jajek

Świetna alternatywa dla mielonych.

Składniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • surowe jajko
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki prażonych nasion lnu
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 8 łyżek oleju
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Reklama

Do garnka wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj kaszę i co jakiś czas mieszając, gotuj przez 10 minut. Wyłącz ogień, posól, przykryj i pozostaw na 10 minut.

Ugotowane jajka drobno posiekaj i przełóż je do miski. Dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Z masy uformuj kotleciki.

Panieruj je w tartej bułce i smaż na oleju z masłem na średnim ogniu, aż się zezłocą.

Odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem śmietanowym i kawałkami pora ugotowanego al dente.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje