Reklama

Reklama

Kotleciki z brokułami

Do tego dania wybierz ziemniaki o dużej zawartości skrobi.


Składniki

  • 1 kg ziemniaków (o dużej zawartości skrobii)
  • 50 dag brokułów
  • 5 dag startego sera parmezan
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy wystygną, obierz z nich skórkę i przeciśnij przez praskę. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Włóż do garnka z wrzącą, posoloną wodą, gotuj ok. 5 min. Następnie przełóż do miski z lodowatą wodą, osącz. Rozgnieć widelcem. Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na rozgrzanym maśle.

Do miski włóż ziemniaki, rozdrobnione brokuły, starty ser, wystudzoną cebulę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy niewielkie kulki i delikatnie je spłaszcz, nadając im kształt kotlecików. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, włóż kotleciki, obsmaż z obu stron na rumiano.

Rada: Do kotlecików możesz podać sos serowo-pietruszkowy. Do rondelka wlej 250 ml śmietanki kremówki 30 proc. i wrzuć 5 rozrobionych plasterków żółtego sera. Podgrzewaj tak długo, aż ser się roztopi. Następnie wsyp garść posiekanej natki pietruszki i jeszcze chwilę podgrzewaj. Na koniec dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.

Zobacz także:




Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje