Reklama

Kotleciki serowo-ziemniaczane

Prosty przepis na bezmięsne, sycące danie? Żaden problem!

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • całe jajko i 2 żółtka
  • 100 g żółtego lub białego sera
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem na gładkie purée i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło, żółtka, starty żółty lub pokruszony biały ser oraz szczypior i mieszamy na gładką masę. Doprawiamy, przykrywamy pokrywką i wstawiamy na 30 minut do lodówki. 

2. Dłonie smarujemy olejem i formujemy z masy niewielkie kotlety. Obtaczamy je w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy