Reklama

Reklama

Kotleciki kukurydziane z sałatką

Przygotowanie: ok. 30 minut.

Składniki

  • 20 dag płatków kukurydzianych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag mąki pszennej
  • 4 pomidory
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Płatki zalać mlekiem, zostawić na 2 minuty, by zmiękły. Kukurydzę odcedzić. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek, żółtka wymieszać z kukurydzą. Dodać białka ubite na sztywno, płatki i mąkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Zwilżonymi wodą rękami uformować 12 placuszków. Smażyć partiami na oleju po 4 min.

Wyjąć, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C i piec ok. 5 min.

Czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone na kawałki pomidory i przesmażyć razem, doprawić solą, pieprzem i octem. 3Na półmisku ułożyć placuszki, obłożyć pomidorami, posypać siekanym szczypiorem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje