Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotleciki jagnięce z salsą miętową

Pyszne danie z grilla z odświeżającą salsą.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 pęczek mięty
  • 1 zielona papryka
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1-2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 8 kotletów jagnięcych z kostką (po ok. 10 dag)
  • 4 pomidory
  • 2 dag startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki, strączek pokroić na drobne kawałeczki i w wymieszać w miseczce z cebulą i miętą. Skropić białym octem balsamicznym, sokiem pomarańczowym i cytrynowym oraz 2-3 łyżkami oliwy. Posypać solą, pieprzem i cukrem. Przemieszać.

Kotleciki opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić pozostałą oliwą. Ułożyć je na rozgrzanym ruszcie (można w piekarniku z funkcją grill), grillować po 5 minut z każdej strony.

Pomidory pokroić na połówki. Ułożyć je obok kotlecików na grillu. Oprószyć pieprzem i solą. Posypać startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Zapiekać, aż ser się stopi. Gotowe kotleciki serwować z pomidorami z grilla i przygotowaną wcześniej salsą miętową. Danie udekorować listkami mięty.

Zobacz także:



Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje