Reklama

Reklama

Kopytka

Przepis z babcinego zeszytu.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 20 g tartej bułki

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki ugotować. Po wystygnięciu przetrzeć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać mąkę, wbić jajka, posolić i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części. Z każdej uformować wałeczki o grubości palca, pokroić na kawałki długości 4 cm.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kopytka partiami do wrzątku.

Wymieszać i poczekać, aż się zagotują i wypłyną na wierzch. Po minucie wyciągnąć je łyżką cedzakową. Przełożyć na talerz i po chwili na kolejny, żeby się nie posklejały.

Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać i polać kopytka.

Można je po wystygnięciu podsmażyć na maśle. Doskonale pasują do mięs w sosach.


Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kopytka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje