Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kolorowy mazurek z bakaliami

Zachwyci najmłodszych.


Składniki

  • 350 g mąki
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g masła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 żółtka
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
  • kilka kolorowych czekoladowych lub cukrowych jajeczek
  • ulubione bakalie, np. płatki migdałowe, suszona żurawina, kostki kokosowe, orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane

Reklama

1. Puszkę włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około 4 godziny. Ostudź.

2. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier i pokrojone, schłodzone masło. Posiekaj nożem.

3. Dodaj żółtka, jogurt i szybko zagnieć. Uformuj kulę i zawiniętą w folię spożywczą włóż na około 30 minut do lodówki.

4. Wylep ciastem okrągłą formę do tarty i nakłuj je widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz do momentu uzyskania złocistej barwy.

5. Wyłóż na ciasto ostudzoną masę i udekoruj ją jajeczkami i ulubionymi bakaliami. Pozostaw do całkowitego stężenia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje