Reklama

Reklama

Kolorowe szaszłyki

Z polędwiczki wieprzowej

Składniki (dla 2 osób):

300 g polędwicy wieprzowej

Reklama

100 g boczku wędzonego

1 pomidor

1 papryka czerwona

1 cebula

Oliwa z oliwek

Chrzan tarty

Musztarda delikatesowa

Przyprawy:

Przyprawa curry

Tymianek

Sól morska

Pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Pokrojona na niewielkie, równe kawałeczki polędwicę wieprzową układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem, curry oraz tymiankiem. Następnie polewamy oliwą z oliwek i mieszamy, aby mięso obtoczyło się w przyprawach. Odkładamy na 10-15 minut.

W tym czasie kroimy cebulę w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy. Paprykę kroimy w średniej wielkości kwadraty, a pomidor w ćwiartki. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy paprykę. Do papryki dorzucamy cebulę i smażymy z obu stron 3-4 minuty.

Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Po chwili smażenia  przekładamy  warzywa do miseczki.

Boczek kroimy w dość grube i długie kostki.


Na patyczki do szaszłyka nabijamy boczek, cebulę, paprykę, pomidor i mięso w dowolnej kolejności. Pamiętajmy jednak, że na końcach powinny się znajdować kawałki boczku lub mięsa, by szaszłyk się nie rozpadał.

Tak przygotowane szaszłyki obsmażamy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony przez kilka minut. Następnie szaszłyki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 st. C na ok. 5-6 minut. Po tym czasie odwracamy szaszłyki na drugą stronę i pieczemy kolejne 3 minuty.

Podanie:

Szaszłyki wykładamy na talerze i podajemy z musztardą i chrzanem.

 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje