Reklama

Reklama

Kolorowa frittata

Szukasz pomysłu na oryginalne śniadanie które doda ci energii z rana? Wypróbuj przepis na frittatę z pomidorami i szynką.

Składniki

  • 8 jajek
  • 2 łyżki startego żółtego sera (parmezan, Bursztyn)
  • gruby plaster szynki lub chudego boczku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 pomidory
  • ostra papryczka
  • 1/2 pęczka świeżego oregano
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Szynkę lub boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Uważaj, aby za mocno nie zrumienić. 

2. Groszek odsącz z zalewy. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. 

3. Oregano drobno posiekaj, zostaw 2 gałązki do przybrania gotowej potrawy. 

4. Papryczkę oczyść, usuń pestki i pokrój w cienkie plasterki. 

5. Jajka roztrzep, dodaj do nich starty ser, pokrojoną papryczkę (jeśli wolisz łagodniejszą potrawę, dołóż mniej), posiekane oregano, groszek i uprażone pestki dyni. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 

6. Wlej masę na patelnię z wędliną i smaż, aż się zetnie. Możesz przykryć patelnię pokrywką albo używając dużego talerza lub pokrywki odwrócić frittatę na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje