Reklama

Reklama

Kółeczka z zieloną herbatą

Zamiast cukru waniliowego użyjmy aromatu do ciasta.

Składniki

  • 200 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 15 g zielonej herbaty
  • 225 g mąki pszennej
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

1. Listki zielonej herbaty przekładamy do młynka do kawy i mielimy na pył. 

Reklama

2. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy żółtko, szczyptę soli, herbaciany proszek i mieszamy. Mąkę przesiewamy i stopniowo łączymy z masą maślaną, miksujemy, aż powstanie gładkie i w miarę gęste ciasto. 

3. Z ciasta odrywamy niewielkie cząstki, formujemy kulkę, a następnie dociskamy, by powstały kółeczka o średnicy dwóch centymetrów i grubości 1/2 centymetra. 

4. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na jednym talerzu roztrzepujemy żółtka, a na drugi przekładamy brązowy cukier. Każde ciasto zanurzamy w żółtku, a następnie obtaczamy w cukrze. Przekładamy na blachy i jedna po drugiej pieczemy ciasteczka 12–15 minut w 180ºC. 

5. Upieczone kółeczka przekładamy na kratkę i studzimy. Podajemy do mocnej kawy, kakao lub zielonej jaśminowej herbaty.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje