Reklama

Kołdunki z pieczarkami i szynką

Czas przygotowania 65 minut.

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki,
  • jajko,
  • łyżka oleju,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz

  • 200 g pieczarek,
  • cebula,
  • 100 g szynki wędzonej,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz

Przygotowanie kołdunów z pieczarkami i szynką

Cebulę drobno siekamy. Pieczarki myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni. Cebulę szklimy. Dodajemy do niej pieczarki. Smażymy na złoty kolor.

Dodajemy szynkę i jeszcze chwilę smażymy. Farsz schładzamy. Doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z jajkiem.

Z mąki, jajka, ciepłej wody i oleju zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy, wycinamy kółeczka. Nakładamy farsz i zlepiamy małe pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Wykładamy na talerze. Ozdabiamy natką pietruszki. Możemy podawać w gorącym rosole.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy