Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kokosowe naleśniki z polewą

Potrawa, którą pokochają dorośli i dzieci.

Składniki

  • 20 g masła
  • 75 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka cukru
  • 2 jaja
  • 125 ml tłustego mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 320 ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 2–3 łyżki masła klarowanego do smażenia naleśników

20 g masła rozpuszczamy i studzimy. Do mleka dodajemy jaja, masło, miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i miksujemy na gładkie ciasto. 

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy niezbyt cienkie naleśniki - powinno ich wyjść cztery. Przekładamy na deskę i przykrywamy talerzem, żeby za bardzo nie wystygły. 

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w ką- pieli wodnej z 20 ml śmietanki kremówki, studzimy, by polewa lekko zgęstniała. 

Dobrze schłodzoną śmietankę przelewamy do zimnego garnka i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder, miksujemy. Następnie wsypujemy łyżkę wiórków kokosowych, mieszamy. 

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy bitą śmietanę z wiórkami i składamy go w trójkąt. Na talerzach układamy po naleśniku na porcję. Każdy polewamy ostudzoną polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje