Reklama

Reklama

Kokosowa pianka z truskawkami

Lekki deser.

Składniki dla: 12 porc

Składniki spód:

  • 1/2 margaryny
  • 30 dag ciemnych herbatników
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka

Składniki na piankę:

  • 50 dag jogurtu greckiego
  • 300 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Składniki Dekoracja

  • 30 dag świeżych truskawek

1. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuścić w rondlu wraz z posiekaną czekoladą, dobrze wymieszać, wystudzić, przelać do miski, dodać mleko i pokruszone herbatniki, zagnieść.

Reklama

2. Masę czekoladową rozłożyć w tortownicy lub kwadratowej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

3. Jogurt grecki wymieszać z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

4. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem.

5. Żelatynę dobrze wymieszać z jogurtem kokosowym i bardzo delikatnie z bitą śmietaną. Piankę rozłożyć na schłodzonym czekoladowym spodzie, wyrównać, udekorować połówkami umytych truskawek. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje