Reklama

Reklama

Kokosowa pianka na spodzie z herbatników

Składniki na ciasto

  • 125 g margaryny
  • 300 g pokruszonych herbatników
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka

Składniki na masę piankową

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 300 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 g żelatyny
  • truskawki i pistacje do dekoracji

1. Margarynę rozpuść w rondelku razem z połamaną na kawałki czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem. 

Reklama

2. Masę herbatnikową wyłóż na dno niedużej tortownicy lub kwadratowej formy o wym. 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugnieć. Wstaw do lodówki. 

3. Jogurt grecki wymieszaj z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody i ostaw, żeby napęczniała. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z łyżką ubitej śmietany. Wymieszaj masę kokosową z żelatyną i śmietaną. Wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj powierzchnię. 

4. W masę powciskaj truskawki (inne owoce). Wstaw do lodówki, by deser dobrze stężał.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje