Reklama

Reklama

Kokosanki do kawy

Te urocze i proste w przygotowaniu ciasteczka idealnie będą komponować się z popołudniową kawą.

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 2 białka
  • 110 g cukru pudru
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta miałkiej soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Masło roztop w rondelku. Dolej kilka kropli aromatu, dosyp cukier puder oraz wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj. Ostudź. 

2. Białka wbij do wysokiego naczynia. Dosyp szczyptę soli i całość ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Do masy dołóż ostudzone wiórki kokosowe z masłem. Delikatnie wymieszaj. 

3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż po łyżce ciasta kokosowego. Zachowaj kilkucentymetrowe odstępy między ciasteczkami. 

4. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piecz kwadrans do lekkiego zarumienienia. Gotowe kokosanki ostudź i przełóż do metalowego pudełka. Część od razu podaj do kawy.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje