Reklama

Reklama

Kociołek Puchero. Ulubiona zupa papieża Franciszka

Gęste i pożywne puchero wywodzi się z kuchni hiszpańskiej, ale jest popularne niemal w całej Ameryce Południowej. Występuje w wielu wersjach. Najlepsze przyrządza się na kościach, z dużą ilością ciecierzycy, kapusty i dodatkiem innych warzyw.

Składniki

  • 250 g ciecierzycy
  • 1 kg wołowiny z kością
  • 2 kiełbaski chorizo
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • Kolba kukurydzy
  • Pół główki kapusty
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 4 pomidory
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Liść laurowy, sól, pieprz

 Ciecierzycę namoczyć przez noc. Mięso, pokrojoną kiełbasę i boczek, ciecierzycę umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Dodać pokrojone na średnie kawałki warzywa marchewkę, cebulę, kukurydzę, kapustę. Gotować na małym ogniu, odszumować. Kolejno dodawać ziemniaki, pora, paprykę. Doprawić solą, pieprzem, dodać listek laurowy. Dodać rozgnieciony czosnek i pomidory. Podawać posypane natką pietruszki.

Reklama

W ogrodzie jak w raju? Sprawdź, jak to zrobić!

ig
***

#POMAGAMINTERIA

Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>


 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje