Reklama

Kociołek leśników

Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" proponuje kociołek leśników czyli pożywny obiad - zupę grzybową z boczkiem i swojską kiełbasą.

Składniki

  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 kiełbasy myśliwskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 250 g prawdziwków (mogą być mrożone)
  • 1½ l bulionu wołowego
  • 200 ml śmietany
  • pieprz
  • 2 garście makaronu strigoli
  • natka pietruszki do dekoracji

Kociołek leśników - wykonanie:

Boczek pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka i usmażyć. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i posiekaną w kostkę cebulę.

Gdy się zeszkli, wsypać i skarmelizować paprykę. Zalać gorącym bulionem.

Po chwili dorzucić pokrojone grzyby, przykryć i gotować przez chwilę. Wrzucić makaron i gotować do miękkości. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Zabielić zahartowaną śmietaną. Zagotować. Na talerzu udekorować pietruszką.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Reklama

Kociołek leśników krok po kroku - zobacz film:

Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz:

Łosoś w parze z soczewicą

Pieczeń ze schabu

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy