Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kociołek Lancashire - gulasz pod ziemniakami

Składniki

  • 500 g karkówki jagnięcej lub wieprzowej
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 2 plastry bekonu
  • łyżka masła
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • olej

Mięso pokrój na kawałki, posól  i popieprz. Ziemniaki i marchewkę pokrój na cienkie plastry, cebulę w krążki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Spód naczynia żaroodpornego skrop olejem. Ułóż w nim kawałki mięsa, a na nich warstwę cebuli, bekonu i plastry marchewki. Dopraw tymiankiem i rozmarynem. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków. Polej całość bulionem i roztopionym masłem. Piecz pod przykryciem 2 godziny, a potem odkryj i piecz jeszcze 30-40 minut.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje