Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Knedle z truskawkami

Przepis, który przypomni chwile z dzieciństwa.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 40 dag świeżych truskawek
  • 3 łyżki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cynamon do posypania

1 Ziemniaki obrać, ugotować, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, odstawić do ostygnięcia (najlepiej robić to dzień wcześniej, bo muszą odparować). Do ziemniaków wbić jajka, wsypać sól i wymieszać. Partiami dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną. 

2. Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować. Z ziemniaków i mąki wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Podzielić je na porcje, utoczyć wałki, pokroić na kawałki. Każdy rozpłaszczyć w dłoniach, do środka włożyć truskawkę, a następnie dokładnie zlepić. 

3. Utoczone knedle wrzucać je partiami na osolony wrzątek. Gotować ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek, polać stopionym masłem, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje