Reklama

Reklama

Kluski z bryndzą

Z góralskiej kuchni.

Składniki

  • 75 dag obranych ziemniaków
  • 15 dag drobnego grysiku
  • 15 dag mąki
  • 25 dag bryndzy
  • 25 dag boczku
  • sól

 Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj sól i mąkę, wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Połóż je na desce do krojenia. Odrywaj po kawałku ciasta i wrzucaj do garnka na lekko gotującą się, osoloną wodę. Kluski wyławiaj, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Jeszcze gorące wymieszaj z pokruszoną bryndzą i polej skwarkami z boczku.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje