Reklama

Reklama

Kluski śląskie

Tradycyjne polskie kluski z dziurką w środku. Na Śląsku podaje się z roladkami w sosie i buraczkami lub modrą kapustą. Można serwować je także z podsmażonym masłem lub cebulką.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 50 g mąki kartoflanej
  • 40 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa.

Do ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę kartoflaną, posolić i zagnieść ciasto.

Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, wyłożyć ciasto i formować z niego okrągłe kluski wielkości małego orzecha włoskiego.

Spłaszczać je lekko i w każdej robić wgłębienie palcem.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać uformowane kluski.

Zamieszać, przykryć i poczekać aż wypłyną na powierzchnię. Ponownie zamieszać i gotować jeszcze 3 minuty.

Kluski wyjmować łyżką cedzakową na sitko i odsączyć.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kluski śląskie | kluski ziemniaczane

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje