Reklama

Kluski śląskie

Są niedrogie i można je szybko przygotować. Pasują do nich mięsny sos i ziołowe masełko. A smak? Gwarantowany!

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 duże cebule
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć przy użyciu praski lub zmiel w maszynce. Wyłóż je na półmisek i uklep. Wyjmij 1/4 część ziemniaków i odłóż na bok. W wolne miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, aby je zakryła. 

2. Dodaj jajko, odłożone ziemniaki i sól. Zagnieć ciasto. Odrywaj z niego kawałeczki wielkości dużego orzecha włoskiego i formuj kulki, robiąc wgłębienie w środku. 

3. Wrzuć kluski do osolonego wrzątku. Gotuj na małym ogniu 6-8 minut. Podawaj z podsmażoną na oleju cebulką.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy