Reklama

Reklama

Kluski pieczone w kokosowym karmelu

Co powiesz na gorący deser prosto z piekarnika? Polecamy przepis na pieczone kluski w smakowitym, kokosowym karmelu.

Składniki na karmel

  • 40 g masła
  • 250 g cukru
  • 200 ml mleka kokosowego

Składniki na kluski

  • 300 g mąki
  • 45 g cukru
  • 150 g masła
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g borówki

Sposób przygotowania:

Reklama

Do rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy na delikatnym ogniu aż cukier się rozpuści. Nie mieszamy! Gdy będzie miał złoty kolor, wlewamy gorące mleko kokosowe i masło. Mieszamy i podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło. Wyrabiamy ciasto przez 2 minuty, gdy składniki się połączą dodajemy mleko i wanilię. Ugniatamy kolejne 5 minut. Formujemy 6 kulek, które wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy połową wcześniej przygotowanego karmelu. Posypujemy borówkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kleksem śmietany i polewamy pozostałym karmelem. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje