Reklama

Reklama

Kluseczki z ricotty i szpinaku

Składniki

  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g parmezanu
  • 200 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać szpinak i 5 łyżek wody. Mieszać, aż liście szpinaku opadną (lub się rozmrożą). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dobrze osączyć na sicie, pokroić.

Do ricotty dodać szpinak z cebulką, jajka, żółtka i starty parmezan. Wszystko wymieszać, dodać mąkę i szybko wyrobić (ciasto powinno być lepkie i miękkie). Doprawić solą i pieprzem. 

Ciasto podzielić na trzy części i zrolować z niego wałeczki o średnicy 2-2,5 cm.

Ręcznie formować kluseczki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną (ok. 4 minuty). Wyławiać łyżką cedzakową.

Kluski można podawać z podsmażonym masłem lub sosem pomidorowym.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje