Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Klopsy z cukinii i soczewicy z pistacjowym pesto

Pyszne klopsy wegetariańskie.

Składniki

  • 1 cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 125 g zielonej soczewicy
  • Sól
  • 1,5 pęczka natki pietruszki
  • 40 g orzeszków pistacjowych
  • 70 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka + 125 g ricotty
  • Pieprz
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 strączek chili
  • Skórka starta z jednej limonki
  • 50 g bułki tartej
  • Dowolna sałata do dekoracji

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie. Zalać 300 ml wody i dodać soczewicę. Gotować pod przykryciem 30 minut. Dodać pół łyżeczki soli i gotować jeszcze 5 minut. Odcedzić i ostudzić.  Pęczek natki zmiksować z pistacjami, 30 g parmezanu, łyżką ricotty, 5 łyżkami oleju i 5 łyżkami wody. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Reklama

Startą cukinię, czosnek i drobno pokrojone chili, pół pęczka posiekanej pietruszki umieścić w misce. Dodać soczewicę zmiksowaną z ricottą.  Dodać skórkę z limonki, bułkę tartą i 40 g parmezanu. Wymieszać doprawić solą i pieprzem.

Uformować 20 klopsów, skropić je oliwą i piec w 225 st. C przez 20-25 minut.

Klopsy podawać z pistacjowym pesto, dekorować sałatą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje