Reklama

Reklama

Klopsiki Teriyaki

Idealny przepis na przekąskę na ciepło.

Składniki na klopsiki

  • 450 g indyka
  • pół szklanki bułki tartej
  • duże jajko
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Składniki na sos teriyaki

  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • średni ząbek czosnku
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru
  • prażony sezam i dymka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Łączymy składniki klopsików w dużej misce: indyk, 1/2 szklanki bułki tartej, 50 g dymki, 1 jajko, 1 łyżeczkę startego imbiru, posiekane ząbki czosnku i 2 łyżeczki oleju sezamowego i mieszamy. Lepimy kulki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy przez 14 minut. W między czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy składniki i zagotowujemy. Często mieszamy, do uzyskania gęstej konsystencji. Upieczone klopsiki dodajemy do sosu i posypujemy dymką. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje