Reklama

Reklama

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym

Prosty przepis na domowe, pięknie pachnące koperkiem klopsiki cielęce.

Składniki na klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki cielęcej
  • 40 g masła
  • czerstwa bułka
  • cebula
  • jajko
  • 20 g mąki

Składniki na sos koperkowy

  • 3 łyżki drobno posiekanego kopru
  • 125 ml śmietany 18%
  • wywar mięsny
  • 20 g mąki do zagęszczenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

Namocz czerstwą bułkę, następni dokładnie wymieszaj ją z mięsem mielonym. Z mięsnej masy uformuj klopsiki, obtocz w mące i delikatnie spłaszcz ręką. Smaż na rozgrzanym maśle z obydwu stron do zarumienienia. Przełóż do rondelka, wlej wodę i duś około 30 minut pod przykryciem. W trakcie parowania podlewaj wodą. Wyjmij klopsiki, a do pozostałej wody wsyp 20 g mąki. Dodaj sól, zagotuj, dodaj śmietanę i koperek, zagotuj. Klopsiki polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Dowiedz się więcej na temat: Klopsiki cielęce w sosie koperkowym | klopsy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje