Reklama

Kleisty ryż owinięty w liście lotosu

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 2-4 osób

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 40 minut, w tym czas gotowania ryżu

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki

  • 2 suszone liście lotosu
  • 1 garść suszonych krewetek
  • 5 małych suszonych grzybów shiitake
  • gorąca woda, do namoczenia składników i liści lotosu
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2,5 centymetrowy kawałek imbiru, obrany i starty
  • 2 małe szalotki, obrane i drobno posiekane
  • 225 g chudej mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing
  • 2 i 1/2 szklanki ugotowanego słodkiego ryżu (przepis poniżej)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • nitka do wiązania liści lotosu
  • 1 lub 2 dymki, posiekane, do ozdoby

W dużej misce z gorącą wodą namocz liście lotosu, pozostaw na 20 minut, następnie odsącz i odstaw na bok. W małej misce nasącz suszone krewetki przez 20 minut, następnie odsącz i drobno posiekaj, odstaw na bok. W kolejnej małej misce namocz grzyby przez 20 minut, następnie odsącz i drobno posiekaj, odstaw na bok.

 Na dużym ogniu podgrzej woka, aż zacznie dymić, następnie dodaj olej. Dodaj imbir, szalotkę, krewetki i grzyby. Smaż mieszając przez minutę. Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż mieszając. Gdy wieprzowina zacznie brązowieć, wmieszaj proszek 5 przypraw i wino ryżowe Shaohsing. Gdy wino prawie całe wyparuje, dodaj ryż. Gdy ryż wchłonie powstały sos, przypraw delikatnie jasnym sosem sojowym, ciemnym sosem sojowym, olejem sezamowym, solą, białym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Zdejmij z ognia.

Reklama

Wyjmij liście lotosu z wody, rozwiń je i osusz ręcznikiem papierowym. Do każdego liścia włóż połowę farszu ryżowego. Zawiń boki (nie za mocno), zawiń dół i zroluj. Zwiąż nitką i gotuj na parze przez 8-10 minut.

Po ugotowaniu rozwiń liście. Podawaj dekorowane siekaną dymką.

 Uwaga od kucharza: Liście lotosu można znaleźć w sklepach z żywnością azjatycką.

 Uwaga od kucharza: Słodki ryż należy najpierw porządnie opłukać wodą (aż woda, którą płuczemy, straci zabarwienie). Gotuj szklankę ryżu na dwie szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, zredukuj ogień, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut.

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy