Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Klasyka włoskiej kuchni

Te dania zawsze się udają - nawet amatorom.

Grzybowe pappardelle

Składniki na 4 porcje: 75 dag prawdziwków, sól, 1 pęczek dymek, pieprz, 15 dag wędzonego boczku, pół pęczka tymianku, 25 dag makaronu wstążki (pappardelle), 1 łyżka oleju, 150 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki mąki, 250 ml bulionu warzywnego, 20 dag śmietany kremówki.

Reklama

Prawdziwki oczyścić, najlepiej pocierając je delikatnie papierowym kuchennym ręcznikiem. Małe grzyby pokroić w plasterki, a większe sztuki pociąć na kawałki. Dymki oczyścić, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Tymianek grubo posiekać. Makaron wrzucić na posoloną wrzącą wodę. Gotować al dente - 8 minut.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć boczek. Dodać grzyby, smażyć 3-4 minuty, mieszając. Dodać dymki i tymianek. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Wlać wino, bulion i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować 2-3 minuty. Makaron odcedzić. Sos grzybowy przyprawić pieprzem i solą, wymieszać z makaronem.

Penne w sosie serowym

Składniki na 4 porcje: 1 por, 2 ząbki czosnku, 25 dag makaronu penne (rurki), 2,5 dag masła, 2,5 dag mąki, sól, 350 ml bulionu z warzyw, 150 ml wytrawnego białego wina, 200 ml mleka, 10 dag sera gouda, 10 dag drobno startego parmezanu, 6 gałązek tymianku, pieprz kajeński, tymianek i grubo starty parmezan do dekoracji.

Por oczyścić, drobno pokroić. Czosnek obrać, posiekać. Makaron wrzucić na posoloną wrzącą wodę. Gotować około 10 minut.

W garnku rozgrzać masło. Podsmażyć na nim kawałeczki pora i czosnek. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Wlać zimny bulion i wino. Zagotować, dolać mleko. Sos gotować jeszcze około 5 minut na średnim płomieniu. Garnek zdjąć z ognia. Do sosu dodać drobno starty parmezan i goudę. Mieszać, aż sery się rozpuszczą. Tymianek posiekać, dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem kajeńskim. Makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Danie udekorować tymiankiem i grubo startym parmezanem.

Spaghetti bolońskie

Składniki na 4 porcje: 20 dag marchewki, sól, 25 dag selera, pieprz, 1 cebula D 2 łyżki oleju, 30 dag mieszanego mielonego mięsa, suszony majeranek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów (850 ml), 40 dag makaronu spaghetti, majeranek do dekoracji.

W garnku zagotować posoloną wodę. Selera i marchew oczyścić, obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso. Dołożyć cebulę, marchewkę i seler. Krótko razem podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do wrzącej wody wrzucić makaron i ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Do składników na patelni dodać koncentrat pomidorowy i rozgniecione pomidory z puszki. Sos gotować jeszcze 10 minut na średnim płomieniu. Makaron odcedzić. Sos ponownie przyprawić. Wymieszać z makaronem. Danie udekorować majerankiem.

Penne arrabiatta

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2-3 małe papryczki chili, 40 dag makaronu penne (rurki), 1 łyżka oleju, cukier, 1 duża puszka (850 ml) pomidorów, sól, pieprz, 4 gałązki bazylii, 4 dag grubo startego parmezanu.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Chili rozciąć, usunąć pestki, drobno pociąć. Czosnek obrać, posiekać. Makaron wrzucić na posolony wrzątek, gotować wg przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty. Dodać czosnek i chili, krótko razem podsmażyć. Dołożyć pomidory z puszki. Sos zmiksować blenderem. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 8-10 minut na małym płomieniu. Dodać posiekaną bazylię (2 gałązki).

Makaron odcedzić. Sos pomidorowy ponownie przyprawić do smaku, wymieszać z makaronem. Danie udekorować listkami bazylii oraz startym parmezanem.

Zobacz także:

Zobacz więcej przepisów na pyszne makarony!



Reklama

Reklama

Reklama