Reklama

Klasyczny ratatuj

Wykorzystaj świeże warzywa i zioła.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 4 duże pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • sól
  • pieprz
  • 3 papryki
  • dwie łodygi świeżej bazylii
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mała bagietka lub paluszek ptysiowy
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania znajdziesz na kolejnej stronie >>>

Przygotowanie:


Umyj i pokrój w niedużą kostkę cukinię. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Umyj i przekrój bakłażany na pół. Posyp je solą, a po kwadransie osusz i pokrój w kostkę.

Sparz wrzątkiem pomidory, zdejmij z nich skórę i pokrój w duże kawałki. Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w małą kostkę.

Wszystkie warzywa włóż do rondla z grubym dnem. Dopraw solą i pieprzem. Postaw rondel na dużym gazie, rozgrzej olej i włóż warzywa. Podsmażaj je, aż lekko zbrązowieją. Gdy zrobią się miękkie, wlej do rondla trzy łyżki koncentratu pomidorowego.

Reklama

Umyj i osusz bazylię, oberwij listki i porwij je na kawałki. Gotową potrawę dopraw solą i pieprzem, dodaj bazylię. Podawaj z bagietką lub paluszkiem ptysiowym.

Zobacz także:



Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy