Przejdź na stronę główną Interia.pl

Klasyczny pasztet

Sprawdzony przepis.

Składniki

  • po 500 g boczku lub podgardla, wołowiny, wieprzowiny
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 2-3 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego, jałowca oraz pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka (oprócz wątróbki), dodaj przekrojoną na pół cebulę, obrane marchewki, pietruszkę, listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Zalej zimną wodą, by wszystko było przykryte. Gotuj na małym ogniu 90-120 min, aż mięso zmięknie. Z garnka wyjmij przyprawy oraz warzywa. Dodaj wątróbkę, gotuj ok. 10 min. Zdejmij z ognia, włóż czerstwe kajzerki. Odstaw na kilka godzin lub całą noc.

Reklama

2. Mięso wraz z kajzerkami zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa (drobne sito) lub rozdrobnij blenderem. Dodaj jajka, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, znów wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj do niej odrobinę wywaru (masa powinna być wilgotna ale nie luźna).

3. Podłużne foremki (keksówki) posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Włóż masę mięsną, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje